7 september 2011

Heldenangst - Gabriel Chevalier


In't kort: Jean Dartemont is 19 wanneer in 1914 de oorlog tussen Duitsland en Frankrijk uitbreekt. Net als zovele leeftijdsgenoten laat hij zich, vol enthousiasme, inlijven in het Franse leger. Wat volgt is een schokkend relaas van de 1ste Wereldoorlog, bekeken vanuit de loopgraven aan het front.
Mijn oordeel: Dartemont is eigenlijk een alias voor de auteur, die quasi autobiografisch het leven van een gewone soldaat in de frontlinie van de Groote Oorlog beschrijft. Chevalier gebnruikte die alias om het zo op fictie te laten lijken, anders zou hij zijn boek nooit gepubliceerd gektregen hebben wegens te schokkend en indruisend tegen de moraal van die tijd.
Chevalier beschrijft de indiensttreding, de opleiding, de eerste confrontatie met de 'echte oorlog', het leven als (licht-)gewonde in het ziekenhuis, en zijn terugkeer naar het front tot de wapenstilstand in 1918. En dat allemaal met groot oog voor detail, intelligent en meeslepend.
Het is echt een stomp in de mmag, gevolgd door een nog hardere stomp in diezelfde maag. Wanneer uiteindelijk een einde komt aan de waanzin, kan je niet anders dan begrijpen waar de kreet 'Nooit Meer Oorlog' op de IJzertoren vandaan komt. Brrr...
Eindoordeel: Iedereen zou dit boek verplicht moeten lezen, daarom *****.

Geen opmerkingen: