18 januari 2012

Ragnarök - A.S. Byatt

In't kort: Een klein meisje verhuist tijdens de Tweede Wereldoorlog van Sheffield naar het platteland om het oorlogsgevaar te ontvluchten, terwijl haar vader als piloot de Duitsers bevecht. Van haar moeder krijgt ze het boek 'Asgard en de goden' dat ze leest en herleest, en waarin ze de realiteit kan ontvluchten. De verhalen over Odin, Loki, Heimdall, Midgard en Yggdrassil doen haar dromen over andere werelden, andere oorden, met goden, reuzen en dieren. Maar het boek doet haar ook nadenken over de wereld en hoe alles in elkaar zit en met elkaar is verweven.

Mijn oordeel:
Ragnarök is Byatts hervertelling van het slotverhaal van de noordse mythen, waarin het einde der tijden wordt verteld. Byatt doet dat in een heel mooie, literaire stijl, vol met knappe beschrijvingen, waarin de kracht van verhalen wordt geïllustreerd.
Het boek is ook 'verlucht' met mooie zwart-wit-tekeningen, die je als lezer zelf doen dromen en fantaseren.
Het slothoofdstuk, waarin de uiteindelijke vernietiging van de wereld wordt verteld, is een allegorie voor wat we onze eigen planeet op dit moment aan het flikken zijn, een verwittiging om niet dezelfde fouten te maken die de goden toen wel maakten.
Wie ooit het album van De Rode Ridder, 'De Walkure', heeft gelezen, zal heel wat namen en feiten herkennen. En laat dat nu toevallig één van mijn favoriete strips uit mijn kinderjaren zijn. De eenogige oppergod Odin, het Walhalla, de regenboogbrug Bifrost, de vuurgeest Surtur, die namen deden me herkennend glimlachen.

Eindoordeel:
****1/2

Geen opmerkingen: