18 januari 2012

The Whiskey Rebels - David Liss

In't kort: Ethan Saunders was een bejubeld spion in het Amerikaanse leger van George Washington tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, tot hij in ongenade viel. Hij raakt aan lager wal in Philadelphia, maar Cynthia Pearson, de liefde van zijn leven, roept zijn hulp in om haar verdwenen echtgenoot terug te vinden. Uiteraard grijpt Ethan deze kans met beide handen aan, waardoor hij in contact komt met Alexander Hamilton, de toenmalige Minister van Financiën, met kans op eerherstel.
Joan Maycott is de echtgenote van Andrew, een oorlogsveteraan, en na de oorlog verhuizen ze samen naar de westelijke grens van Pennsylvanië, toen ook de grens van het 'bekende', om daar een nieuw leven op te bouwen. Andrew vindt, met zijn nieuwe vrienden, een manier om whiskey makkelijker én lekkerder te brouwen. Alles gaat goed, tot Hamilton een taks op het whiskey-brouwen heft, en de Maycotts in de financiële problemen komen. Andrew wordt vermoord, en Joan zweert hem te wreken.
En dan komen Joan en Ethan tegenover elkaar te staan.

Mijn oordeel: historical fiction is echt mijn ding, en zeker wanneer het gaat over de 18de en 19de eeuw. Dit boek handelt dus overeen onderwerp dat me heel erg interesseert.
Daarenboven is het echt knap geschreven. Niet al te veel personages, wat het overzichtelijk houdt; genoeg cliffhangers om het spannend te houden; niet te voorspelbaar; beide verhaallijnen worden mooi in elkaar geweven, maar elke spreker heeft zijn eigen stijl van vertellen; ook de afwezigheid van een Alwetende Verteller houdt de spanning erin. De uiteindelijke ontknoping is mooi.
Dit was het eerste dat ik las van David Liss, maar het smaakt zeker naar meer.

Eindoordeel: ****

1 opmerking:

Anoniem zei

Kan je zijn andere delen, waar hij mee begonnen is:
- Windhandel
- Handelaar in koffie
- De Konkelaars

Meer dan van harte aanbevelen.

Gr,

Ralph