7 januari 2012

Ruw - Marie Kessels

In 't kort: In dit boek vertelt een vrouw ons zeer nauwkeurig hoe zij, na door een verkeersongeluk blind te zijn geworden, haar leven weer probeert op te pakken. Hoe is het om zonder zicht thuis te functioneren (denk maar aan het koken van een maaltijd), de straat op te gaan en je weg te moeten zoeken? Waar heb je wel/geen hulp bij nodig?

Mijn oordeel: Je wordt als lezer geïntroduceerd in de wereld van een blinde en meegenomen op haar nachtelijke wandeltochten. Je leert o.a. hoe het is om braille te lezen. ("Het is het beste om de handen van tevoren te weken in warm sodawater, zodat de huid zacht genoeg is en de zenuwen optimaal geprikkeld raken"). Een heel interessant én gedurfd uitgangspunt van de schrijfster. Want heel veel meer dan het beschrijven van deze aanpassingen gebeurt er niet in. Er zit bijna weinig emotie of ontwikkeling in. Dat miste ik eerlijk gezegd af en toe wel wat.
Het lezen van dit verhaal vergt bovendien een hele goede concentratie en trage leeshouding. Iets wat mij soms wel lukte en soms niet.


Eindoordeel: ***

Geen opmerkingen: