24 januari 2012

Avontuur Amerika - Cees Nooteboom

In't kort:
De verzamelde reiscolumns en andere - stukjes van Nooteboom over zijn reizen naar de Verenigde Staten.

Mijn oordeel:
Nooteboom is iets dat je traag moet lezen om het te appreciëren, met momenten van reflectie. Net zoals hij reist, vermoedelijk.

Ik ben meestal van het stug en snel doorlezen. Op die manier lees ik vrij veel maar vergeet ik ook snel heel veel. Je zal mij zelden of nooit betrappen op citaten. Namen van hoofdpersonages zijn even vluchtig als wijsheden en kennis die ik in de boeken opgedaan zou kunnen hebben.

Gelukkig heb ik Boekenwijzen om tenminste te zien wat ik dan eigenlijk allemaal gelezen heb...

Bij Nooteboom kan ik die leesaanpak niet toepassen, omdat het dus traag genuttigd moet worden. En dan merk ik dat dit niet mijn leesstijl is en ik er dus toch minder van geniet. De reisverhalen van Nooteboom zijn ook meer een 'sensorisch en cultureel relaas' eerder dan een feitelijk vertellen en weergeven. En ik merk dat ik meer van die tweede aanpak houd. Een beetje meer in de stijl van Bill Bryson dus. Je leert wat bij, ook, dan.

Nu, de vergelijking loopt mank: dit is niet één verhaal maar een verzameling van kortere stukjes, en als je ze apart leest in een krant of tijdschrift, dan is zo'n moment van rust net even welkom. Bij een opeenstapeling ervan dreigt een narcose :-) En dat associeer je dan niet met het "Avontuur" uit de titel.

Het is een beetje zoals bij een bundeling kortverhalen: van zodra het een beetje begint, is het plots gedaan. Je hebt het gevoel dat er wat mist. En ja, dan ware het verstandiger om veel langer over dit boek te doen, af en toe een stukje te lezen als tussendoortje tussen andere boeken in.

Eindoordeel:
Een neutrale ***

18 januari 2012

Ragnarök - A.S. Byatt

In't kort: Een klein meisje verhuist tijdens de Tweede Wereldoorlog van Sheffield naar het platteland om het oorlogsgevaar te ontvluchten, terwijl haar vader als piloot de Duitsers bevecht. Van haar moeder krijgt ze het boek 'Asgard en de goden' dat ze leest en herleest, en waarin ze de realiteit kan ontvluchten. De verhalen over Odin, Loki, Heimdall, Midgard en Yggdrassil doen haar dromen over andere werelden, andere oorden, met goden, reuzen en dieren. Maar het boek doet haar ook nadenken over de wereld en hoe alles in elkaar zit en met elkaar is verweven.

Mijn oordeel:
Ragnarök is Byatts hervertelling van het slotverhaal van de noordse mythen, waarin het einde der tijden wordt verteld. Byatt doet dat in een heel mooie, literaire stijl, vol met knappe beschrijvingen, waarin de kracht van verhalen wordt geïllustreerd.
Het boek is ook 'verlucht' met mooie zwart-wit-tekeningen, die je als lezer zelf doen dromen en fantaseren.
Het slothoofdstuk, waarin de uiteindelijke vernietiging van de wereld wordt verteld, is een allegorie voor wat we onze eigen planeet op dit moment aan het flikken zijn, een verwittiging om niet dezelfde fouten te maken die de goden toen wel maakten.
Wie ooit het album van De Rode Ridder, 'De Walkure', heeft gelezen, zal heel wat namen en feiten herkennen. En laat dat nu toevallig één van mijn favoriete strips uit mijn kinderjaren zijn. De eenogige oppergod Odin, het Walhalla, de regenboogbrug Bifrost, de vuurgeest Surtur, die namen deden me herkennend glimlachen.

Eindoordeel:
****1/2

The Whiskey Rebels - David Liss

In't kort: Ethan Saunders was een bejubeld spion in het Amerikaanse leger van George Washington tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, tot hij in ongenade viel. Hij raakt aan lager wal in Philadelphia, maar Cynthia Pearson, de liefde van zijn leven, roept zijn hulp in om haar verdwenen echtgenoot terug te vinden. Uiteraard grijpt Ethan deze kans met beide handen aan, waardoor hij in contact komt met Alexander Hamilton, de toenmalige Minister van Financiën, met kans op eerherstel.
Joan Maycott is de echtgenote van Andrew, een oorlogsveteraan, en na de oorlog verhuizen ze samen naar de westelijke grens van Pennsylvanië, toen ook de grens van het 'bekende', om daar een nieuw leven op te bouwen. Andrew vindt, met zijn nieuwe vrienden, een manier om whiskey makkelijker én lekkerder te brouwen. Alles gaat goed, tot Hamilton een taks op het whiskey-brouwen heft, en de Maycotts in de financiële problemen komen. Andrew wordt vermoord, en Joan zweert hem te wreken.
En dan komen Joan en Ethan tegenover elkaar te staan.

Mijn oordeel: historical fiction is echt mijn ding, en zeker wanneer het gaat over de 18de en 19de eeuw. Dit boek handelt dus overeen onderwerp dat me heel erg interesseert.
Daarenboven is het echt knap geschreven. Niet al te veel personages, wat het overzichtelijk houdt; genoeg cliffhangers om het spannend te houden; niet te voorspelbaar; beide verhaallijnen worden mooi in elkaar geweven, maar elke spreker heeft zijn eigen stijl van vertellen; ook de afwezigheid van een Alwetende Verteller houdt de spanning erin. De uiteindelijke ontknoping is mooi.
Dit was het eerste dat ik las van David Liss, maar het smaakt zeker naar meer.

Eindoordeel: ****

Een huis vol - Bill Bryson

In't kort: de ondertitel 'Een Kleine Geschiedenis van het Dagelijkse Leven' maakt waarschijnlijk al veel duidelijk. Bryson leidt de lezer rond in zijn eigen woning, een oude Engelse domineewoning uit de 19de eeuw. In elke plaats houdt Bryson halt om naar hartelust te vertellen over al wat die kamer aanbelangt. Zo komen we in de eetkamer te weten waarom een vork vier tanden heeft, en geen drie of vijf, beschrijft hij in de badkamer hoe de hygiëne in de loop der eeuwen is geëvolueerd, enz.

Mijn oordeel:
dit boek is, met z'n ongeveer 480 dichtbeschreven bladzijden, best een klepper. Temeer omdat je op elke pagina wel een nieuwe naam van een uitvinder tegenkomt, en dat maakt het soms wat verwarrend of moeilijker om volgen. Op een gegeven moment, ergens halfweg het boek, realiseer je je dat je die namen toch onmogelijk allemaal kan onthouden, en sla je er eigenlijk minder acht op, wat de leeservaring ten goede komt.
Daarnaast is er natuurlijk nog Brysons ongeëvenaarde vertelstijl, waar ik het in vroegere besprekingen al over had. Ook hier opnieuw probeert hij de serieuze, 'onderwijzende' delen af te wisselen met anekdotes, woordgrapjes of beschouwinkjes over hoe het er vandaag aan toe gaat. En opnieuw slaagt hij daar uitstekend in.
Nog een laatste tip misschien: ik zou aanraden om dit boek in (trouwens uitstekende) vertaling te lezen, tenzij je kennis van de Engelse woordenschat meer dan uitstekend is.

Eindoordeel:
****1/2

7 januari 2012

Ruw - Marie Kessels

In 't kort: In dit boek vertelt een vrouw ons zeer nauwkeurig hoe zij, na door een verkeersongeluk blind te zijn geworden, haar leven weer probeert op te pakken. Hoe is het om zonder zicht thuis te functioneren (denk maar aan het koken van een maaltijd), de straat op te gaan en je weg te moeten zoeken? Waar heb je wel/geen hulp bij nodig?

Mijn oordeel: Je wordt als lezer geïntroduceerd in de wereld van een blinde en meegenomen op haar nachtelijke wandeltochten. Je leert o.a. hoe het is om braille te lezen. ("Het is het beste om de handen van tevoren te weken in warm sodawater, zodat de huid zacht genoeg is en de zenuwen optimaal geprikkeld raken"). Een heel interessant én gedurfd uitgangspunt van de schrijfster. Want heel veel meer dan het beschrijven van deze aanpassingen gebeurt er niet in. Er zit bijna weinig emotie of ontwikkeling in. Dat miste ik eerlijk gezegd af en toe wel wat.
Het lezen van dit verhaal vergt bovendien een hele goede concentratie en trage leeshouding. Iets wat mij soms wel lukte en soms niet.


Eindoordeel: ***

How to be a woman - Caitlin Moran

In 't kort: Moran, een bekende Britse columniste, beschrijft in een soort autobiografische opzet door welke gebeurtenissen en reflecties ze een feministe is geworden en waarom de vrouwenstrijd nog altijd broodnodig is. Ze start vanaf haar dertiende (hfst als "I am bleeding") en gaat naar haar leven als volwassen vrouw van nu (hfst als "Why you should /shouldn't have children). Moran becommentarieert op een humoristische maar snedige wijze met welke ongeschreven nadelige "wetten", vooroordelen en seksisme vrouwen vandaag de dag nog steeds te maken hebben.

Mijn oordeel: Dit boek werd getipt door de Opzij in een artikel over hoe feminisme op een meer humoristische (en dus succesvollere) manier onder de aandacht gebracht kan worden. Ik heb het meteen besteld, want uiteraard razend benieuwd. De feministische literatuur die ik tot nu toe heb verorberd was veelal wetenschappelijk van opzet. Dit boek is vanuit persoonlijk perspectief & met een kritische reflectie op de hedendaagse maatschappij geschreven. En het is inderdaad een zeer geestig boek waarvan passages zoals deze erg goed blijven hangen:

"But of course you might be asking yourself, 'Am I a feminist?'[...]So here is the quick way of working out if you're a feminist. Put your hands in your pants. 
a) Do you have a vagina? and 
b) Do you want to be in charge of it? 
If you said "yes" to both, then congratulations! You're a feminist"

Klein minpuntje: Ik heb waarschijnlijk wel een paar grappen gemist, omdat er:
1] wel wat Engelse woorden in voorkomen die ik echt niet ken
2] bekende Britten in voorkomen die ik ook niet ken

Eindoordeel: ****

3 januari 2012

Blankets - Craig Thompson

In't kort:
Dit is een autobiografische comic novel over de opgroeiende jaren van Craig. Hij voelt zich altijd het buitenbeentje, past niet binnen de macho Amerikaanse cultuur van zijn hometown.
Zijn familie is door en door christelijk maar zelfs aan zijn geloof begint hij te twijfelen.
Zijn leven krijgt weer richting en een doel als hij Raina ontmoet op een christelijk vakantiekamp.

Mijn oordeel:
Ik vond het allemaal - en al vrij snel - saai. De continue worsteling met het geloof is er een die ik niet ken. En ik kon me ook niet voldoende inleven in het hoofdpersonage of de goede christelijke families waar de verhalen zich afspelen en zijn breuk met die wereld. In het  begin heb je wel sympathie met de outsider, de loner die hij is, maar het verpietert allemaal tot een kabbelend, weinig boeiend geheel.

Mooi getekend, dat wel, maar niet mijn thema.

Eindoordeel:
**1/2