22 april 2013

Zwangerschapsboek voor mannen - Gerand Janssen

In't kort:
Tijdens een zwangerschap, en zeker een eerste, is alles een mysterie. Er is dan ook een hele markt aan boeken, websites en andere die onwetende toekomstige ouders een houvast willen bieden met uitgebreide adviezen. Als ik zeg "ouders", dan is die hele adviezenaanval toch vooral gericht op de "moeders". Want iedereen weet dat de vaders hun plicht vervuld hebben als het zaadje geplant is. Vanaf dan is het de "mama"  die als enige nog uitkijkt naar de finale vervulling van het levenslange doel van elke vrouw. En de "papa" kijkt onbegrijpend toe vanaf de zijlijn.

Mijn oordeel:

Laat het duidelijk zijn: I am being sarcastic :-)

Een fris geluid hierin is dit boekje. Het drijft die hele tegenstelling waar de vrouw een kind wil en de man een onwillige bijstaander is zo erg door dat het duidelijk is dat het ironisch bedoeld is. En daardoor wordt het ook grappig.

Tegelijk, en dat is fijn, is het een gids door de 40 weken zonder de roze wolk die de meeste andere publicaties over de zwangerschap omhult. Daardoor is het eigenlijk meteen wmb de meest bruikbare gids geweest. Zonder veel nonsens.


Eindoordeel:
Geinig!
****

1 opmerking:

Zekdempel zei

Ik las (als vrouw/aanstaande moeder) dit bondige, grappige zwangerschapsboek voor mannen vele malen liever dan die suikerzoete "roze wolk" boeken die je in 500 pagina's vertellen wat dit boek je in 100 pagina's vertelt.

Vooral de toon van dit boek kan ik meer waarderen: "Wanneer ze begint te brullen als een leeuw, te loeien als een koe of te grunten als een death-metalzanger betekent dat waarschijnlijk dat de persweeën op gang komen." Haha, daar valt nog wat te lachen (als je het leest niet als je het meemaakt waarschijnlijk).

Dit in tegenstelling tot de "roze-wolk" boeken die je woorden in de mond proberen te leggen "hoe fantastisch en wonderlijk het allemaal is". Ja, dat bepaal ik zelf nog wel!