23 april 2013

Jetset - Marion Pauw

In 't kort: Alexander Zilver nodigt een aantal vrienden en familieleden uit om samen met hem een week te vertoeven op een jacht in de Caraïben. Dit om zijn 100ste miljoen te vieren. Niet alle gasten zijn even verheugd met de uitnodiging, laat staan met het succes van Alexander. Dit blijkt wel als Alexander al op de tweede dag van hun reis wordt vermoord.

Mijn oordeel: Van Pauw las ik al eerder "Drift" dat zich ook op de Nederlandse Antillen situeert. Meestal ben ik van de Engelse-landhuizen-whodunnits, maar de plattegrond van een jacht aan de binnenzijden van het boek maakte mij nieuwsgierig om eens een "nieuw geld" detective te lezen.
Over het algemeen een geslaagde detective. Het duurt een heel poos voordat de moord daadwerkelijk gepleegd en opgelost wordt. Maar juist dat deel van het boek vond ik het beste. Je leert de personages kennen en hun onderlinge verwikkelingen en problemen. Meestal zaken waar je pas inzicht in krijgt nà de moord. Misschien daarom dat de oplossing zich voor mijn gevoel te snel na de moord aandiende. Ik had te weinig tijd om "mee te speuren". Het had nog zeker 50 pagina's langer mogen duren. Het boek las immers heerlijk weg en er was continu voldoende dynamiek.

Eindoordeel: ***1/2

Eet mij - Asha ten Broeke & Ronald Veldhuizen

In 't kort: We leven in een tijd van overschot aan etenswaar. Je hoeft er niet naar te gaan jagen, zoals vroeger, maar het komt vanzelf naar je toe. Overal wordt je verleid tot het nemen van lekkernijen. En het is moeilijk te weerstaan. Dus eten we er teveel van. Dat heeft de nodige negatieve effecten op onze gezondheid. Maar hoe stoppen we deze nefaste ontwikkeling? Welke invloed hebben de supermarkten, de voedingsindustrie en wijzelf? In dit boek wordt op basis van wetenschappelijke bewijsvoering antwoord gegeven op deze en veel meer vragen omtrent de dikker wordende mensheid.

Mijn oordeel: Ik ben liefhebber van de toegankelijke wetenschapsjournalistiek van Asha ten Broeke. Haar eerdere "Het idee m/v" was mijn eerste aangename kennismaking en daarna ben ik geregeld artikelen op haar website blijven lezen.
Ook in dit boek weet zij, samen met haar co-auteur, op een bevattelijke wijze hedendaagse relevante kwesties te onderzoeken en van antwoord te voorzien. Net als bij "Het idee m/v" had ik ook nu de gedachte: "Ontzettend handig dat iemand uit die grote bak van wetenschappelijke artikelen en experts voor mij de antwoorden op een rijtje zet!" Antwoorden die geregeld afwijken van onze heersende gedragingen en opinies. Zo blijft een groot deel van de bevolking  zich steeds opnieuw aan nieuwe dieetgoeroes vastklampen, terwijl snel afvallen het tegenovergestelde effect heeft: op lange termijn komen er juist kilo's bij. Nadat je doorheen alle hoofdstukken een bad aan allerlei nieuwe kennis hebt opgedaan wordt er in het slot nog even fijn op een rijtje gezet wat je als individu toch ook zelf kan doen om het allemaal niet te ver te laten komen (schrijf ik met links van mij een reeds half verorberde reep Côte d'Or rozijnen-hazelnoten :-s)

Eindoordeel: ****1/2

De meermin - Hella S. Haasse

In 't kort: We volgen een dag uit het leven van de bewoners van een oud grachtenpand te Amsterdam.
Sera, dichter, haar man Leonard, jurist, hun drie kinderen en de schoonouders van Sera woonachtig op een andere verdieping.
Heden en verleden wisselen elkaar af. We krijgen inzage in de familieverhoudingen, het oorlogsverleden én het mysterie van de menselijke resten die gevonden worden in een put bij een Gooise villa.

Mijn oordeel: Ik ben van het type "veilige" lezer. Ik pak uit de bieb niet zomaar een boek van een auteur mee die ik niet ken. Ik ga veelal af op recensies om nieuwe auteurs te ontdekken óf ik lees weer eens een boek van een schrijver die zich bij mij al bewezen heeft. Haasse valt in die laatste categorie. De meermin is een van de laatste boeken van haar die ik nog níet had gelezen (zie besprekingen van andere boeken Haasse op Boekenwijzen). Dit vanwege het tot voor kort ontbreken van dit boek in mijn bieb.
Het is zeker niet haar beste roman, maar heeft nét voldoende mysterie-gehalte waar ik bij Haasse zo van hou. De verklaring waarom ik deze roman nét wat minder vond ligt 'm, vermoed ik, in de hoeveelheid personages dat in deze boekomvang wordt opgevoerd. Ik heb liever een beperkt aantal dat voldoende aandacht krijgt en uitgediept wordt, dan veel hoofd- en bijrollen waarbij je je heel erg goed moet concentreren op de vraag: wie was dat ook alweer en welk verband had die nu met wie? Die laatste oefening moest ik in dit boek geregeld doen en dat doet afbreuk aan mijn leesplezier.

Eindoordeel: ***

22 april 2013

JPod - Douglas Coupland

In't kort:
Ethan Jarlewski werkt als game developer in een afdeling JPod, die zo is genoemd omdat de achternamen van alle leden begint met de letter J.

Ze werken aan een skateboardgame dat professioneel de nek wordt omgewrongen door allerlei directors die door marktonderzoek (of soms persoonlijke belangen) ingegeven aanpassingen willen.

Alle JPodders zijn leden van de Google generatie: alles wat ze weten is gegoogled.

Mijn oordeel:
Ik heb een Coupland gelezen en heb het overleefd! Na het niet behalen van mijn thesis over Coupland in 1999 is dit het eerste boek dat ik van hem heb gelezen.

En het was best ok. Het doet heel erg sterk denken aan Microserfs (en wordt ook vaak gezien als een soort van sequel) en dat vond ik toen ook zijn leukste roman.

De personages zijn vrij oppervlakkig en wat hen overkomt is bijna karikaturaal te noemen, maar ik heb de indruk dat dat hier bewust is gedaan. De Google generatie is misschien ook oppervlakkiger; diepgang is iets wat ze op Google zouden zoeken.

Typisch voor Coupland (en toch weer een beetje storend) is dat Ethan uit een (jawel) dysfunctioneel gezin voortkomt: zijn moeder kweekt en dealt marihuana, de vader is een ballroomjunkie die als weinig succesvol figurant aan de bak komt. Dat zorgt voor wat leuke situaties, een soort sitcom alla Friends maar dan met 'nen hoek af'.

Het is allemaal net grappig en onderhoudend genoeg om niet irritant te worden. Jammer alleen dat Coupland zichzelf ten tonele voert als motief én als personage. Hij wil daarmee (schijnbaar) wat komaf maken met zijn "Generation X" label (terwijl we nu de "Generation Y" zien...), maar het ontwricht het boek enigszins. Het einde lijkt ook wat snel snel bij elkaar geraapt en er is ook geen closure in dit boek. Maar dat kan ook allemaal zo bedoeld zijn. This book has no meaning, nor do the characters' lives, of zoiets...

Eerlijkheidshalve: het boek las vlot, ik heb me niet geïrriteerd, maar Coupland mag wat mij betreft toch eens uit een ander vaatje gaan tappen dan steeds weer de door een vreemde opvoeding getormenteerde medemens. Ik heb het hem al eerder zien doen. En beter.

Eindoordeel:
***1/2

Zwangerschapsboek voor mannen - Gerand Janssen

In't kort:
Tijdens een zwangerschap, en zeker een eerste, is alles een mysterie. Er is dan ook een hele markt aan boeken, websites en andere die onwetende toekomstige ouders een houvast willen bieden met uitgebreide adviezen. Als ik zeg "ouders", dan is die hele adviezenaanval toch vooral gericht op de "moeders". Want iedereen weet dat de vaders hun plicht vervuld hebben als het zaadje geplant is. Vanaf dan is het de "mama"  die als enige nog uitkijkt naar de finale vervulling van het levenslange doel van elke vrouw. En de "papa" kijkt onbegrijpend toe vanaf de zijlijn.

Mijn oordeel:

Laat het duidelijk zijn: I am being sarcastic :-)

Een fris geluid hierin is dit boekje. Het drijft die hele tegenstelling waar de vrouw een kind wil en de man een onwillige bijstaander is zo erg door dat het duidelijk is dat het ironisch bedoeld is. En daardoor wordt het ook grappig.

Tegelijk, en dat is fijn, is het een gids door de 40 weken zonder de roze wolk die de meeste andere publicaties over de zwangerschap omhult. Daardoor is het eigenlijk meteen wmb de meest bruikbare gids geweest. Zonder veel nonsens.


Eindoordeel:
Geinig!
****

Net niet verschenen boeken - Gummbah

In't kort:
Gummbah, bekend van zijn vaak absurd humoristische tekeningen in Humo, stelt een boek samen van covers en uittreksels van nooit verschenen boeken.

Mijn oordeel:
Alle net niet verschenen boeken zijn hier uiteraard geen echte boeken; ze zijn uit Gummbahs brein ontsproten. Net als in ander werk van hem merk je dat Gummbah een absurdistisch gevoel voor humor heeft. Maar ik houd daar wel van.

De covers zijn vaak grappig door de titel en de uittreksels zijn vaak zo van de pot gerukt dat het grappig wordt.

Het werkt niet de hele tijd, maar het is best aangenaam tijdverdrijf. Het is eigenlijk een ideaal toiletboek. En dat bedoel ik positief. Ik heb het namelijk nu in een keer uitgelezen, waardoor het nieuwe en geinige er een beetje van af is na een tijd. Als je er af en toe een aantal bekijkt, dan blijft het, denk ik, leuker.

Eindoordeel:
***1/2