4 augustus 2008

Any Human Heart - William Boyd

Genre: Roman, dagboek, fictieve biografie

In't kort: Dit is het dagboek van Logan Mountstuart. Een fictief schrijver die leefde van 1923 tot 1991. Een doodgewone man, wiens leven beïnvloed werd door zowat alle grote gebeurtenissen in de 20ste eeuw.

Als schrijver reist hij veel en komt zo in contact met zowat alle andere, grote schrijvers en kunstenaars van de vorige eeuw. Aldous Huxley, Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Ian Fleming en nog vele anderen passeren de revue. Maar hoe beroemd zijn gezelschap ook is, veel belangrijker is dat Mountstuart een mens is zoals ieder van ons: een man met een normale problemen en interesses, iemand die probeert vooruit te komen in het leven, en vaak niet in staat is om zijn impulsen te bedwingen.

Mijn oordeel: Ondanks de lengte, leest dit boek snel. Het staat bol van de kleine, persoonlijke verhalen in een grote, gekleurde wereld die allesbehalve stilstaat. Ik vond het best interessant om geconfronteerd te worden met Mountstuart's overtuiging dat het leven gewoon de som is van veel geluk en pech, - dat de dingen gewoon gebeuren. Ik voelde de nood om hem regelmatig een stevige schop onder zijn kont te geven. Hij maakt talrijke, grote gebeurtenissen van onze eigen tijd aan den lijve mee, maar biedt vervolgens geen enkele les voor de toekomst. Hij kent grote persoonlijke drama's en doet gewoon verder. Hij kan alleen maar verder leven, meer leven. Zoals hijzelf aangeeft, het leven is als een yo-yo, en als je geluk hebt, is er op het einde evenveel op als neer geweest. En als je slim bent, dan heb je ervoor gekozen om van de ups extra-veel te genieten en de downs proberen te vergeten.

Eindoordeel: ***

Geen opmerkingen: