4 augustus 2008

You lose some, you lose some - Furman & Harry

Genre: geschiedenis, sport, toiletboek

In't kort: waar we meestal enkel de verhalen krijgen van de schitterende vedetten, triomferende helden en onverhoopte come-backs (geschiedenis wordt immers hoofdzakelijk geschreven door de uiteindelijke winnaars), kijkt dit boek even naar de andere kant van de medaille.
In 30 kleine hoofdstukjes (verdeeld over 7 'grotere' delen) krijgen we het verhaal van sporters op de drempel van het nirvana, net voor de deur van de onsterfelijkheid, maar ze struikelen net voor het ultieme doel.
En over teams die steeds gedoemd zijn om te mislukken en nooit ofte nimmer op de hoogste trede zullen staan. En over wedstrijden waar één futiele beslissing of fout besliste over hemel of hel.
Aangezien dit een Amerikaans boek is, wordt uiteraard vooral gefocust op basketbal, baseball en American football, al zijn er ook enkele verhalen over golf, voetbal en de Olympische Spelen.

Mijn oordeel: gezien mijn vorige posts kunnen jullie wel raden dat dit echt mijn 'cup of tea' is. Maar de auteurs houden het niet alleen bij de verhalen, ze graven af en toe ook wat dieper. Het verhaal over de Olympische Spelen van 1936 en de clash tussen Hitler en de zwarte superatleet Jesse Owens, bijvoorbeeld, plaatst de sport in een groter perspectief. Net als het hoofdstukje over Andres Escobar, de Colombiaanse voetballer die na zijn own-goal op de Wereldbeker vermoord werd. En die arme golfer Jean Van De Velde, die op amper één hole van de eeuwige roem, bijna letterlijk volledig kapot ging aan zenuwen. Het doet af en toe de wenkbrauwen fronsen hoezeer sport invloed kan hebben op het verdere verloop van iemands leven.

Eindoordeel: ****

2 opmerkingen:

Mighty K zei

voor alle duidelijkheid, een 'toiletboek' is een boek dat uiterst geschikt is om op het toilet te lezen, omdat het opgebouwd is uit allemaal kleine hoofdstukjes, en je niet per se elke dag hoeft te lezen om de draad van het boek bij te houden. gewoon ter info, uiteraard...

FigorDVM zei

Ik denk dat iedereen het zo had verstaan, Koen. Anders is het een schijtboek. Ook op het toilet (meestal), maar toch net iets anders :-D