4 augustus 2008

Spoorloos - Harlan Coben

Genre: Thriller

In't kort: Elf jaar geleden raakte Will Klein op één dag zijn vriendinnetje Julie én zijn broer Ken kwijt. Op die dag werd Julie verkracht en gewurgd gevonden. Hoofdverdachte toen was Ken, maar die verdween spoorloos en algemeen wordt aangenomen dat hij dood is. Will is inmiddels maatschappelijk werker geworden, zet zich in voor straatkinderen en heeft een nieuwe vriendin, Sheila. Maar dan mompelt Wills moeder op haar sterfbed 'Hij leeft nog'. Dat is de start van een aantal bijzonder spannende gebeurtenissen.

Niet alleen verdwijnt ineens ook zijn vriendin Sheila, ze blijkt ook nog eens gezocht door de politie. Will gaat op zoek naar zijn broer en naar Sheila, valt (samen met de lezer) van de ene verrassing in de andere en ontdekt dat bijna niemand in zijn omgeving is wie hij voorgeeft te zijn.

Mijn oordeel: Ik stoorde me in het begin aan het feit dat de hoofdfiguur, zonder enige ervaring in detective-werk, quasi probleemloos de ene na de andere clue ontdekt en ontrafelt. Er zaten ook zodanig veel plotwendingen in, dat het bijna lachwekkend werd. En toch... Op het einde wordt alles zodanig perfect verklaard, dat echt alles klopt. Dat probleemloos-ontdekken-van-clues blijkt geen toeval. Elke plotwending is zinvol en klinkt bovendien ineens logisch. Sterk. Al bij al dus een goed geschreven en geconstrueerde thriller.

Eindoordeel: ***

Geen opmerkingen: