15 oktober 2008

Friday Night Lights - H.G. Bissinger

Genre: team biografie

In't kort: samen met de auteur volgen we de Permian High School Panthers, een American football-team, een volledig seizoen, van de voorbereiding tot en met de state playoffs, hopend op en vechtend voor de titel 'best Texan high school football team'.

Mijn beoordeling: High school football & basketball zijn 'very big' in de USA. Elke zichzelf respecterende high school (14- tot 18-jarigen) heeft een groot stadion (gemiddeld 15.000 plaatsen !!!), waar tijdens de wintermaanden elke vrijdagavond een football-wedstrijd plaatsheeft. Vandaar ook de 'friday night lights' uit de titel.

Zoals gewoonlijk met boeken over dergelijke onderwerpen, spitsen we ons toe op enkele key-players en hoe ze al dan niet groeien in de loop van het seizoen. Leuk, uiteraard, some make it, some don't. As usual.

Maar wat dit boek beter maakt dan zijn genre-genoten, is het achtergrondverhaal dat goed wordt uitgediept. We bevinden ons namelijk in Odessa, Texas, in het midden van de Oil Belt. De olie-industrie doet het echter verre van goed, en de staat heeft zijn hoop gericht op George Bush sr (we zitten in 1988, verkiezingen Bush sr - Dukakis) om Texas nieuw leven in te blazen. De achteruitgang van de olie-industrie wordt treffend beschreven, met alle grootheidswaanzin die eraan vooraf ging. Daarnaast krijgen we nog heikele onderwerpen als racisme, de achteruitgang van het kwaliteitsonderwijs en de schrijnende toestanden in de achtergestelde wijken voor de kiezen gegooid.

Dit boek schotelt je dus geen rooskleurig beeld van the rural South voor. Wat het misschien logischer maakt dat de bevolking zich vastklampt aan enkele 18-jarige bonken die het beste van zichzelf geven op een football-veld.

Met de huidige crisis en het latente racisme in de verkiezingsstrijd tussen Obama en McCain in het achterhoofd, blijft dit boek trouwens (helaas) brandend actueel...

En eens géén happy end, voor de verandering.

Eindoordeel: **** 1/2

PS: van dit boek werd ook een film gemaakt onder dezelfde naam. Eveneens excellent.

Geen opmerkingen: