22 januari 2009

Breuklijnen - Nancy Huston

Genre: roman

In 't kort: In dit boek komen vier generaties uit één familie aan het woord. Het zijn kinderen van zes die hun verhaal vertellen. Over hoe zij hun leven en omgeving beleven en vooral ook hoe het verleden van de familie invloed daarop heeft. We beginnen met Sol in het Californië van vandaag en eindigen met zijn overgrootmoeder Etta in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mijn mening: Wat ik sterk vond in dit boek is de verhaallijn die van jong naar oud overgaat, van heden naar verleden. We beginnen met de zesjarige Sol die vertelt over zijn vader en moeder: hun achtergrond, karakter ed.., maar ook over de tijd waarin hij leeft (Irak-oorlog, kapitalisme) Vervolgens komen we bij Sol's vader Randall en komen we te weten wat hij meemaakte op zesjarige leeftijd.
Het interessante is dat je je een beeld vormt van het karakter van ouders, grootouders en overgrootouders, die dan later als kind aan het woord komen. Op die manier wordt duidelijk waarom zij later geworden zijn wie zij zijn. Een hele orginele manier voor het weergeven van een familiegeschiedenis.

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: