18 september 2010

De wrede hand - Val McDermid

In’t kort:

Een voetbalster komt in het ziekenhuis terecht – diagnose: vergiftiging. Aanwijzingen zijn er niet. De zaak valt onder de verantwoordelijkheid van Carol Jordan en haar team. Profielschetser van dienst Tony Hill ligt zelf in het ziekenhuis maar probeert toch zijn steentje bij te dragen.

Mijn oordeel:

De reeks van Val McDermid rond het duo Carol Jordan – Tony Hill is absoluut niet te missen voor wie van thrillers houdt. “De wrede hand” is deel 5 en doet niet onder voor de andere vier (en ook niet voor de zesde trouwends, die niet zo lang geleden verscheen.

Het is niet absoluut noodzakelijk de boeken in de juiste volgorde te lezen, maar het is natuurlijk wel aan te raden. De verhalen zijn altijd sterk en goed gevonden, zelden heb je dat vage gevoel van herkenning dat zo eigen is aan de mindere exemplaren van het genre. Bovendien ontsproot aan het brein van McDermid een zeer bijzondere profielschetser: Tony Hill. Hij begrijpt als geen ander de seriemoordenaar, op het griezelige af zelfs. Hij worstelt ook vaak met de vraag hoe dat komt – zijn hoge mate van begrip en inlevingsvermogen doet hem twijfelen aan zijn eigen geestelijke gezondheid.

Tony Hill heeft het niet alleen moeilijk met zichzelf, maar ook met anderen. Hij wordt neergezet als een eenzaat, die liever Lara Croft speelt op zijn PC dan met echte mensen omgaat. Toch bestaat er tussen hem en Carol Jordan een zekere band, soms zelfs aantrekkingskracht.

Deze reeks van Val McDermid werd ook verfilmd als ‘Wire in the blood’, een ijzersterke serie. Meestal vallen zo’n verfilmingen tegen, maar deze keer niet. Robson Green is uiterst geloofwaardig in de rol van Graham Greene. Uiteraard blijft het geschreven woord sterker, is er meer ruimte om dingen echt uit te werken. Maar in dit geval krijgt het lezen iets extra’s, omdat Tony Hill levensechter geworden is. De tv-reeks is cinematografisch ook heel knap, eeneven grote aanrader als de boeken.

Eindoordeel:

****

Geen opmerkingen: