20 september 2010

Playing for Keeps - David Halberstam

In't kort: een uitgebreide biografie van Michael Jordan, 's werelds beste basketballer en waarschijnlijk bekendste sportman.

Mijn oordeel: in twee aparte chronologieën krijgen we een beeld van hoe Jordan tot een wereldsporticoon geworden is. We volgen zijn laatste seizoen bij de Bulls (1997-98) van naderbij, met daartussen flashbacks over zijn verleden (high school, college, beginjaren in de NBA, eerste grote successen, zijn baseballuitstap en zijn terugkeer via de grote poort).

Daarnaast krijgen we ook een diepgaand portret van iedereen die Jordan heeft beïnvloed: college-coach Dean Smith, Chicago Bulls-coach Phil Jackson, agent David Falk, NBA-baas David Stern, teammate Scottie Pippen enz enz.

Halberstam legt daarenboven een parallel tussen de opkomst van Jordan en de veranderende Amerikaanse maatschappij. Jordan wordt de beste basketballer ooit, maar ook en vooral een globaal icoon, gesponsord door Nike, McDonalds en andere Gatorades, en zo het uithangbord van de door geld en macht gedreven multinationals. De opkomst en het succes van Nike valt trouwens grotendeels samen met die van MJ. Jordan vond Nike-schoenen zelfs helemaal niet goed, speelde liever op Adidas, maar werd door zijn agent onder lichte dwang overhaald om toch maar bij Nike te tekenen. Met het gekende gevolg.

Dit is al de derde biografie van Jordan die ik lees, maar de meest uitgebreide, de meest diepgravende en dus ook de beste.

Eindoordeel: ****1/2

Geen opmerkingen: