19 september 2010

Rubicon - Tom Holland

In't kort:
De ondertitel luidt "The triumph and tragedy of the Roman republic" en dat dekt de lading prima! We zien hoe Rome zicht eerst als stadstaat ontwikkelt tot de Republiek maar dan steeds, door groter en ambitieuzer te worden, steeds machtiger generaals kweekt en zo de basis legt voor haar eigen ondergang.

Mijn oordeel:
Ondanks 6 jaar Latijn en vele geschiedenislessen is er niet veel blijven hangen van de geschiedenis van de Romeinen (noch van het Latijn). En toch is het een tijdperk dat intrigeert. In dit boek wordt in zekere zin ook duidelijk waarom het intrigeert. Of misschien slaagt het boek er in om net die al bestaande fascinatie aan te spreken. Het is dan ook niet geschreven als een saaie feitenhistorie maar als een boeiend verhaal. Daardoor leest dit boek als een trein en ben je op elke pagina geboeid.

Er gebeurde namelijk vanalles, van het scabreuze tot het heroïsche. En alle grote figuren passeren de revue: Cicero, Julius Caesar, Marcus Antonius, Cleopatra en er zijn genoeg lekker smeuïge details over hun leven om te blijven lezen. De basis van het boek is echter een kijk op de republiek en hoe een ogenschijnlijk perfect georganiseerde, 'democratische' maatschappij ten onder is kunnen gaan. En zoals steeds is dat door "Macht" en eergierigheid geweest en door een republiek wiens invloed en macht te groot werd en zijn cultuur te ver wilde doorduwen.

Een aanrader als je wat meer wilt te weten komen over die wonderlijke Romeinse republiek en het ook alweer wat met de moord op Caesar, die dekselse Cleopatra e.d.

Interessant ook om dit te spiegelen aan het Amerika van onze tijd, al zijn er uiteraard duidelijke verschillen.

Leerrijk en lekker boek, dus, al kan ik afraden om het op de trein te lezen: ik heb er zo weken over gedaan en het vergt toch wel je concentratie om goed alle lijntjes te onthouden.

Eindoordeel:
****1/2

Geen opmerkingen: