Genre:
Geschiedenis / Oorlog
Om op de Band of Brothers vraag verder te gaan (zie daar in de comments): zelfs in de non-fictie blijkt er zeer veel fictie te sluipen. Of andergezegd: Norman Davies toont hier mooi aan hoe iedereen eigenlijk alleen maar onthoudt wat hij wil onthouden. Hoe zelfs de ergste feiten jarenlang verdoezeld worden. Hoe zelfs tot op de dag van vandaag het exacte verhaal niet gekend is.
Wat was de grootste militaire operatie in Europa? Niet D-Day. Wat was het grootste concentratiekamp in Europa? Niet Auschwitz. Wat wist ik over de Tweede Wereldoorlog? Niet bijster veel, zo bleek na het lezen van dit boek.
Norman Davies geeft een antwoord op deze en vele andere vragen Europa. En mijn al te simplistische beeld over de strijd tussen goed en kwaad (de geallieerden tegen de nazi's), bleek akelig dicht bij de hedendaagse rethoriek uit de actuele wereldpolitiek te komen.
In dit zeer vlot leesbare boek zet de auteur de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog uiteen volgens een vijftal duidelijke thema's: geografisch, militair, ideologisch, politiek en moreel.
Een aanrader!
Beoordeling: ****
3 opmerkingen:
Nou, eigenlijk de Molvanië-vraag :-)
Maar je hebt gelijk, wat wij als waarheid kennen is wat ons als waarheid is overgeleverd. Als we die waarheid dan zonder nadenken altijd gaan aanvaarden, tja, dan krijg je Indolentie.
Maar da's een andere blog :-D
De tweede wereldoorlog was, denk ik, ook veel te groots, veel te complex om met één waarheid alles te kunnen dekken.
ik wil dit boek alleszins ooit eens lezen. het staat bij deze ook op mijn Amazon.com-wish list.
Het is inderdaad een leerrijk boek, je staat verwonderd over hoeveel je niet weet over die grote oorlog. Je denkt de belangrijkste gebeurtenissen te kennen en dan lees je dit boek. Ontnuchterend. Mij is vooral Stalin bijgebleven, dat die man zoveel kwaad gedaan heeft, dat komt amper naar boven in onze versie van de geschiedenis over WO II
Een reactie posten