3 november 2007

Mevrouw Bentinck - Hella S. Haasse

Genre: historische brievenroman

In het kort: Hella Haasse heeft in twee boeken (Overenigbaarheid van karakter & De groten der aarde) het leven van gravin Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800) gereconstrueerd.
Dit heeft zij gedaan door de continue brievenwisseling tussen haar en haar (schoon)familieleden, hier en daar wat aangepast, weer te geven.

Charlotte komt in deze brieven naar voren als een pittige, opstandige, voor die tijd tamelijk losbandige tante. Ze trouwt, krijgt een verhouding met haar zwager, vraagt een scheiding aan, krijgt een aantal buitenechtelijke kinderen, smijt met geld. Kortom, voor die tijd een vrouw die zich absoluut onbetamelijk gedroeg. En dat werd haar duidelijk gemaakt, gezien de schriftelijke adviezen en de rechtszaken die tegen haar werden aangespannen.

Mijn oordeel: De brieven hadden op mij een hele wisselende uitwerking. De ene keer vond ik dat Charlotte-Sophie een onuitstaanbaar, egoistisch wicht was. (hoe kun je je kinderen in de steek laten! hoe kun je de man van je geliefde stiefzuster verleiden! Hoe kun je!). Ze had duidelijk alle ellende aan zichzelf had te danken. Een andere keer vond ik haar dapper, vooruitstrevend en gezond zelfzuchtig (Waarom mag een vrouw haar kinderen niet verlaten en een man wel? Waarom zou je niet scheiden van zo`n saaie humorloze regent?).

Kortom: de hoofdpersoon kwam duidelijk uit de verf, de tijdsgeest van de Nederlanden van de 18e eeuw werd duidelijk neergezet én ondanks dat het een reeks van brieven was, las het erg goed weg.

Eindoordeel: ****

Geen opmerkingen: