15 november 2007

Watchmen - Alan Moore (tekst) en Dave Gibbons (tekenaar)

(Ik heb dit boek al een drietal jaar geleden gelezen, maar het verdient zeker zijn plaats hier)

Genre:
Stripverhaal, graphic novel, science fiction, Action comic, doomsday fictie.

In 't kort:
- Who watches the watchmen?
- Het failliet van superhelden (oude én nieuwe) in een tijd waarin de nucleaire dreiging alle zin voor argumentatie overboord gooit.

Mijn oordeel:

Dit is niet zomaar een stripverhaal. Dit is een echte "graphic novel". Het is een groots verhaal waarin we de twijfels zien van een generatie superhelden (de Watchmen uit de titel) die er eigenlijk niet meer toe doet. Deze superhelden worstelen ook met dit besef. Dat zie je heel goed bij iemand als Rorschach (één van de coolste, maar tegelijk ook één van de akeligste en wreedste supehelden ever).

De twijfels van de superhelden worden uiteraard geëxtrapoleerd naar de twijfels van de Verenigde Staten (en bij uitbreiding de westerse wereld) van eind jaren '80 . Dit wordt allemaal op een indrukwekkende manier in elkaar gezet en verweven.

Om het allemaal nog wat religieus-existentiëler te maken hebben we ook nog een god-like personage in Doctor Manhattan en een would-be godlike creature (of eigenlijk de gevallen engel) in Ozymandias.

Het verhaal grijpt je vast van pagina één tot pagina laatst. Voor Nieuwe Superhelden is dit zeker een aanrader, al vertelt het laatste deel van het boek in zekere zin dat ook de Nieuwe SuperHelden tot mislukken gedoemd zijn.

De novel barst ook van de stijl en wordt doorspekt met zogenaamde krantenknipsels, feiten, dossiers etc... Knap...

Eindoordeel:
Heel erg indrukwekkende, coole en duistere graphic novel met meerdere lagen en geloofwaardige, menselijke, superhelden. *****

Feitje:
Juni 2009 komt er ook een film van uit.

Leuke aanvullende informatie van Dirk:
  • De titel is respectvol geleend uit 'Desolation Row' van Bob Dylan (Highway 61 Revisited).
  • Moore is ook bekend van de reeds verfilmde graphic novels From Hell, V for Vendetta en League of Extraordinary Gentlemen, maar die komen allemaal niet in de buurt van het getekende werk,... afwachten dus.
  • En voor de die-hards: je kan het boek ook met annotaties lezen, het bulkt van de intertekstualiteit.

2 opmerkingen:

Hasselblatt E. zei

Weinig aan toe te voegen, cannot agree more, Jan. Tidbits: de titel is respectvol geleend uit 'Desolation Row' van Bob Dylan (Highway 61 Revisited). Moore is ook bekend van de reeds verfilmde graphic novels From Hell, V for Vendetta en League of Extraordinary Gentlemen, maar die komen allemaal niet in de buurt van het getekende werk,... afwachten dus.
En voor de die-hards: je kan het boek ook met annotaties lezen, het bulkt van de intertekstualiteit

Anoniem zei

de titel is respectvol geleend uit 'Desolation Row' van Bob Dylan (Highway 61 Revisited)...........

Waar zitten de watchmen dan in Desolation Row ???

(er is een nightwatchman in Visions of Johanna)