6 november 2007

State of Denial - Bob Woodward


Genre:
(Amerikaanse) politiek, oorlog

In het kort:

Dit boek, door Bob Woodward, is het derde deel van de trilogie over de George W. Bush Administration in vervolg op de eerder verschenen titels "Bush at War" en Plan of Attack". Het is niet zozeer een roman, maar een journalistiek verslag van honderden interviews die de schrijver heeft gehouden met een groot aantal medewerkers uit de directe omgeving van Bush. Het boek gaat met name over het aan de dag gelegde mis-management van de Bush regering direct voorafgaand aan de invasie in Irak en de eerste jaren na de invasie.
Bob Woodward heeft al decennia een reputatie als luis in de pels van de diverse Amerikaanse regeringen en wordt alom gehaat of geliefd. Het absolute hoogtepunt uit zijn journalistieke loopbaan is zonder enige twijfel de Watergate affaire rondom president Nixon. Zijn hardnekkigheid en die van collega Carl Bernstein, in het boven water krijgen van de waarheid, heeft uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon geleid (zie de titel "All the President's Men", boek en film).
Het is dezelfde hardnekkigheid die in dit boek aan de dag werd gelegd in het vinden van de beweegredenen van de key-players in de regering Bush om ten strijde te trekken tegen het Irak van Sadam Hoessein. Al vanaf de eerste hoofdstukken wordt het duidelijk dat de stijfkoppigheid van de regering groter is dan die van Woodward en hen uiteindelijk boven het hoofd groeit. Maar dat zullen ze, gezien de titel van het boek, nooit of te nimmer toegeven.
Ik heb met verbijstering en ongeloof het boek in één adem uitgelezen en zit nu wat terneergeslagen en ontmoedigd dagelijks het nieuws omtrent deze oorlog te volgen in de diverse media. Een oorlog die duizenden mensenlevens kost en onvoorstelbare hoeveelheden geld.

Mijn oordeel:
Wederom een boek aan de hand van Woodward dat inmiddels veel stof heeft doen opwaaien en dat je zeker tot nadenken en cynisme zal aanzetten. Degenen die de moeite nemen deze idiote werkelijkheid te gaan lezen zullen niet bedrogen uitkomen.
Het is een duidelijk te volgen verhaal dat chronologisch is opgezet en daar waar het ingewikkeld wordt, prima wordt ingeleid. Een voorwaarde voor wat meer leesplezier is wel dat men enigszins inzicht moet hebben in de Amerikaanse politiek. Het duizelt je van de vele namen die er in voorkomen. Maar dat is dan ook het enige minpunt.


Eindoordeel:
****1/2
Net geen 5* omdat het nog niet heeft geleid tot het aftreden van de regering Bush.

1 opmerking:

FigorDVM zei

Je hebt het me al eerder warm aanbevolen en ik hoop me binnenkort eindelijke eens aan Bob Woodward te wagen.

Goed onderbouwde journalistiek en een aantal bommen van argumentatie onder het witte huis van Bush en zijn maten: we like.

Maar: welkom op boekenwijzen. Meteen een indrukwekkend verslag :-)