11 januari 2008

The highest tide - Jim Lynch

Genre: Roman

In't kort:
Dit is een prachtig coming of age verhaal van de 13-jarige Miles. Hij slijt zijn zomervakantie schelpentellend aan de baai waar hij woont. Steeds vaker begint hij echter bijzondere zeedieren te ontdekken. Zijn omgeving bombardeert hem daardoor zelfs tot de nieuwe Messias (wat uiteindelijk bijzonder grappige passages bij een sekte oplevert).

Hij vind het allemaal maar niets, behalve dan dat anderen ineens zijn passie voor mosselen en schelpjes lijken te delen. Toch is hij vooral bezig met de dingen die voor hem belangrijker zijn: Kan hij iets doen aan de nakende scheiding van zijn ouders? Geraakt hij korter bij zijn knappe buurmeisje? Vindt hij een manier om zijn luchtgitaar-spelende vriend te verstaan? En vooral: wat moet hij met de zondvloed die een bejaarde vrouw hem voorspelt?

Mijn oordeel:
Een heel warm boek. Bij momenten grappig, soms ontroerend. Ik beveel dit zeker aan. De hoofdpersoon herinnerde me een beetje aan J.S.Foer's Oskar Schell uit 'Extremely Loud And Incredibly Close', al is Miles eerder gewoon opgroeiend dan beschadigd. Jim Lynch schrijft trouwens in een bijzonder vlotte taal. Ik las de Nederlandse versie 'Hoogtij' en die is uitstekend.

Eindoordeel: ***1/2

Geen opmerkingen: