17 augustus 2010

The White Tiger - Aravind Adiga

In't kort:
Balram Halwai, uit een arme kaste (the Darkness) heeft zich weten op te werken tot een van de vele jonge ondernemers die in het moderne India geld verdienen met de ICT boom die daar plaats vindt. Zijn bedrijf zorgt voor het taxivervoer van callcenter medewerkers van en naar het callcenter.

Naar aanleiding van een staatsbezoek van de Chinese premier Jiabao aan India, schrijft Aravind hem een brief om uit te leggen hoe het ondernemerschap in India werkt.

Het wordt een verhaal van armoede, machtsmisbruik en moord.

Mijn oordeel:
Dit is een uitstekend verteld verhaal. Balram ontpopt zich als een man die zijn verhaal met de nodige dosis ironie en sarcasme verrijkt. Zijn weg naar financieel succes is niet over een leien dakje gegaan. Geboren worden in een uitzichtloze lagere kaste in India is de hel. Je levensloop wordt eigenlijk al bij je geboorte uitgetekend, je zal nooit hogerop geraken, je zal uitgehuwelijkt worden voor de bruidsschat...

Arm blijft arm, maar rijk blijft ook rijk: door omkoping en vriendjespolitiek beschermen de rijken elkaar en heerst de wetteloosheid.

Hoe is Balram dan toch hogerop geraakt? Door moord en bedrog. Dat is blijkbaar de enige manier om aan je lot te ontsnappen. Wat is dan het meest cynische: de onontkoombaarheid van je lot of de moord om er toch aan te ontkomen? Het is een open vraag.

Dit verhaal schetst dus niet alleen Balrams leven, het schets de onrechtvaardige dualiteit en de onmogelijkheid van de Indische maatschappij.

Wat het verhaal voor mij persoonlijk ook tastbaarder maakte was dat mijn vorige werkgever ook intensief gebruik maakte van Indische ICT helpdesks. Kan je makkelijker inleven. En het accent horen :-)

Eindoordeel:
****

1 opmerking:

FigorDVM zei

Ondertussen de berichten van 2010 en 2009 van hun sterrenlabels voorzien. Pff, een regelrechte k-job, zeg! :-)

Gelukkig waren we in 2008 en 2007 minder productief :-D