18 augustus 2010

Het idee M/V - Asha ten Broeke

In 't kort: In dit boek geeft de wetenschapsjournaliste ten Broeke antwoord op de vraag of mannen nu echt van Mars komen en vrouwen van Venus. Oftewel: zijn mannen en vrouwen wel zo verschillend als de meesten van ons denken?

Mijn oordeel: Ik heb dit boek met een heel praktisch doel gekocht: om mij te kunnen wapenen tegen de continue stereotype beeldvorming rond jongens/meisjes mannen/vrouwen. In dit boek wordt het Mars-Venus onderscheid aan de hand van talrijk onderzoek (gelukkig) totaal met de grond gelijk gemaakt (lees eventueel ook: Bij gelijke geschiktheid). De conclusie luidt: we creëren de verschillen zelf , houden ze in stand door onze kinderen/leerlingen/werknemers genderafhankelijk te benaderen en deze "opvoeding" vervolgens weer door te geven aan een volgende generatie die er weer vrolijk op los stereotypeert.
Ik hoop dat dit boek duizend malen beter gaat verkopen dan die Mars-Venus-shit. Het bevat immers zo'n sterk, steekhoudend, met humor doorspekt, betoog dat het hopelijk positieve effecten zal hebben op onze maatschappij. Leest allen dit boek!

Eindoordeel:
*****

1 opmerking:

FigorDVM zei

Nou, ik héb het gelezen en raad het al even sterk aan. En dan zelfs niet eens of niet alleen omwille van de feministische aanslag.

Dit boek is namelijk een typevoorbeeld van hoe weldenkende mensen zouden moeten omgaan met zogenaamde "verworven waarheden": ze verdorie in vraag stellen, tiens!

De doorlopende goed onderbouwde argumentatie in dit boek is verfrissend, verhelderend en zeer verduidelijkend. Dat daarmee dan de vloer aangeveegd kan worden met die hopeloos populaire berg aan zelfhulpboeken, rolbevestigingspsychologen, is een bonus bovenop een zeer vlot leesbaar, interessant boek.

Iedereen die de Dolentie nastreeft, zou dit moeten lezen. Iedereen die vindt dat zijn hersencellen voor meer dienen dan te ademenen, ook :-)
*****