21 juli 2010

Can I Keep my Jersey - Paul Shirley

In't kort: Paul Shirley is een professioneel basketspeler, maar net niet goed genoeg om het te maken in de NBA. In dagboekstijl vertelt hij over zijn wedervaren in competities in Italië (uitstekend basketbal maar onregelmatige betaling), Rusland (uitstekend basketbal, vrij regelmatige betaling, belabberde omstandigheden) en een Amerikaanse minor league (minder goed basketbal, slecht betaald maar dicht bij huis), en daartussen enkele oefenkampen en heel korte contractjes in de NBA.

Mijn oordeel: Shirley schetst een heel mooi beeld van het leven van een journey-man in de basketwereld. Te goed voor Europa, net niet goed genoeg voor het echt grote werk in de NBA, met als gevolg dat hij constant moet kiezen tussen een leven van betrekkelijke financiële zekerheid ver van huis of dicht bij huis basketten voor een appel en een ei en het najagen van zijn grote droom.
Shirley schrijft leuk, af en toe tongue-in-cheek, af en toe bijtend sarcasme en ironie, het lijkt wel een echte Brit. Vooral het relaas over zijn verblijf in Rusland, bij Kazan, is bij momenten hilarisch en tegelijk schrijnend.
En het loopt ook goed af, want uiteindelijk krijgt hij een vast contract aangeboden bij een NBA-team, voor een volledig seizoen.

Eindoordeel: ****

Geen opmerkingen: