22 juli 2010

Triomf en tragiek op de Tourcols - Robert Janssens en Raymond Kerckhoffs

In't kort:
Kerckhoffs en Janssens nemen ons mee op een overzicht van de belangrijkste en beruchtste cols van de Tour, zoals de Galibier, De Tourmalet, Mont Ventoux etc.
Ze gaan daarbij vrij encyclopedisch te werk en geven zowel informatie mee voor de wielertoerist als een overzicht van de belangrijkste feiten op die cols (tot 2002).

Mijn oordeel:
Met de Tour die nu aan de gang is, is dit zeker een leuk boekje. Op den duur zijn de toeristische uitwijdingen wat minder interessant, maar verhalen over de oude gloriedagen van de Tour en de onmenselijke omstandigheden waarin de renners voor de wereldoorlogen moesten fietsen blijven fascineren.

De volledigheid draagt ook bij tot de objectiviteit van dit boek. Ze gaan,  naar het lijkt bewust, voor een keer niet op zoek naar de makkelijke sensatie, maar naar een volledig verslag.

Niet altijd even boeiend, maar wel volledig en inzichtelijk geschreven. Wie niets heeft met de Tour heeft er natuurlijk niets aan. En morgen ben ik alweer het merendeel van de informatie vergeten. Het boek staat vast in de bibliotheek van tournerds als Michel Wuyts en consoorten.

Eindoordeel:
***1/2

Geen opmerkingen: