30 juli 2009

Bij gelijke geschiktheid - Rosalind Barnett & Caryl Rivers

Genre: gender-onderzoek

In 't kort: Ultradarwinisten en evolutionair psychologen proberen ons met diverse beweringen en onderzoeken te overtuigen dat de verschillen tussen mannen en vrouwen hemelsbreed zijn. Vrouwen zijn zorgzaam en monogaam, mannen agressief en polygaam. Wetenschappers Barnett en Rivers ontkrachten aan de hand van verwijzingen naar (meta)onderzoek deze hartnekkige "verything is due to nature" tendens.

Mijn mening: "Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus", verzucht mijn moeder geregeld. Maar is dat wel zo? In navolging op het boek "De sekse paradox" (pleidooi voor nature-argumenten) las ik dit boek dat juist aantoont dat er op tal van vaak aangevoerde terreinen géén significante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. We raken echter juist wél beïnvloed door allerlei ongefundeerde beweringen zoals "meisjes zijn slechter in wiskunde, jongens in verbale en schriftelijke communicatie". Daardoor gaan we er ons naar gedragen. Nurture dus.
Het aanhoudende "bewijs" dat al ons gedrag terug te voeren is op de jagende man en de zorgende vrouw wordt met de grond gelijk gemaakt.
Hun betoog is aanmerkelijk krachtiger (dmv meta-analyses) dan dat van Susan Pinker in de sekse paradox (eerder kwalitatief onderzoek door interviews). Niet toevallig wordt Pinkers broer Steven in dit boek diverse malen aangehaald. Hij vindt dat mannen inherent risiconemende presteerders zijn en vrouwen van nature geneigd zijn een weinig betalende job aan te nemen.
De dames B en C weten op een hele leesbare manier de contra-argumenten grondig neer te zetten en mij te overtuigen van een hoop nurture in het hele genderverschillen-verhaal. Er is echter nog veel werk aan de winkel om de ontkrachting van deze stereotypen te verbreiden! Wij mensen zijn immers dol op hokjes-denken.

Eindoordeel: ****

1 opmerking:

FigorDVM zei

Dat hokjesdenken wordt bovendien al te vaak gevoed door de populaire media (kranten, tijdschriften, talkshows...) die maar al te graag makkelijke en statusbevestigende onderzoeksresultaten produceren zonder verder groot wetenschappelijk, onder het mom van het publieke geven wat het publiek wil. Het moet niet te moeilijk zijn, hoor!

Het succes van boeken als "Mannen komen van Mars etc..." toont dat ook aan. Dat zijn makkelijke boeken met herkenbare uit het leven gegrepen voorbeelden die dan worden gebruikt om een hele theorie te ondersteunen. Het is vergelijkbaar met het geven van een aantal negatieve voorbeelden om een hele immigrantengroep te markeren als 'crimineel'. Ook daar zie je de populaire media weinig tegen doen.

Jammer dan inderdaad dat er weinig tot geen media zijn die boeken als dit gaan gebruiken om eens een andere stem te laten horen. Dit boek wordt daardoor al bijna enkel gelezen door mensen die sowieso al overtuigd waren dat de genderverschillen overdreven worden.

Ach, ik kom in ieder geval niet van Mars en de vrouwen die van Venus komen zijn niet veel soeps :-)