Rick Deckard is een bounty hunter in een post-apocalyptische aarde (na de bom, ongetwijfeld).
De meeste mensen zijn geëmigreerd naar Mars, in een kunstmatige leefbare wereld.
Op aarde blijven de outcasts achter en androiden die de mens moeten dienen. Sommige worden echter te gevaarlijk en worden opgespoord en verwijderd door premiejagers als Rick Deckard.
Mijn oordeel:
Ik heb Blade Runner (de film van dit boek) nooit gezien en kon dit boek dus ook onbezoedeld lezen. Ik ben niet echt een fan van SF, maar een aantal boeken kunnen me zeker bekoren. 2001: A Space Oddyssey is er een van. Deze is een andere klassieker die ik wilde gelezen hebben.
Het 'leuke' of 'goede' aan die klassiekers is meestal wel dat de SF slechts een draagmiddel is om een dieperliggend thema aan te snijden. In dit geval gaat het stiekem om hoe de mens omgaat of om moet gaan met een steeds digitaal wordende wereld, waarin veel van wat we vroeger zelf deden nu door electrische hulpmiddelen wordt gedaan. Al in dit boek (uit 1968!) zien we hoe de TV onze gedachten en mening beinvloedt en hoe de grens tussen mens en robot soms flinterdun is. Uiteindelijk scheidt alleen de empathie ons van de robot. Maar wat betekent die empathie?
Verder gebeurt er niet zo heel erg veel in dit boek: Rick gaat achter geavanceerde androiden aan en komt in een gewetenscrisis. Het is echter dat dieperliggende niveau dat mij aansprak. Het is als het ware een kritiek op de maatschappij. Daardoor heeft de geschiedenis dit boek niet ingehaald en de toekomstvisie achterhaald gemaakt.
Ook de stijl van het boek is toepasselijk. Een bijna deprimerende stijl: je voelt de eentonigheid van het toekomstige leven op aarde: er is geen onstnappen mogelijk.
Toch de film maar eens bekijken.
Eindoordeel:
***1/2
2 opmerkingen:
2001: A Space Oddyssey staat in onze kast. Maar dat wist je al toch?
Ik heb 'm lang lang geleden eens gelezen voor mijn engelse lijst op de middelbare school. Ik was er niet zo van gecharmeerd, maar heb wellicht nog minder binding met het SF-genre dan jij.
Onduidelijkheid in mijn bespreking: ik heb 2001 al gelezen (nog in Amsterdam, uit onze boekenkast :-)) en vond dat vergelijkbaar met dit boek: het SF gedeelte is niet het belangrijkste, maar de boodschap erin (dat we door aliens opgevoede apen zijn, oid).
Ik pas het aan.
Een reactie posten