2 november 2010

Empire Falls - Richard Russo

In't kort:
Empire Falls is een stadje in postindustrieel verval. De grote textielfabriek van de Whiting familie is jaren geleden gesloten en verkocht en de crisis blijft nazinderen bij de inwoners.

Mijn oordeel:
Mooi boek met geloofwaardige personages en situaties. Ik houd wel van dit soort boeken met een goed uitgewerkte geschiedenis van de verschillende personages. De belevenissen van de verschillende personages zijn geloofwaardig en je voelt de wanhoop, de frustraties en andere opgekropte gevoelens van onder andere Miles Roby, restaurantuitbater maar eigenlijk een gefnuikte schrijver.

Er gebeurt niet zo heel erg veel, maar het is zo geschreven dat het toch spannend blijft. De flashbacks naar het verleden worden spaarzaam gebruikt en zo opgebouwd dat ze het verhaal in het heden netjes voeden.

Ondanks dat het thema's aansnijdt als scheiding, alcoholisme, overspel en psychopathische jeugd, wordt het nergens te zwaar op de maag. Ik heb nergens de indruk gehad dat me een mening opgedrongen werd. Tenzij misschien dat je je lot moeilijk kan ontlopen als je het niet zelf in handen neemt.

Uiteraard, het is ook een beetje Amerikaans en het komt uiteindelijk allemaal (relatief) goed met de good guys en girls en de slechten krijgen een (soort van) straf. Maar het is niet zo walgelijk uitgesmeerd zoals dat wel vaker gebeurt in Amerikaanse boeken, films en series.

Goed uitgewerkte personages en verhaal: meer heb je niet nodig voor een goed boek.

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: