5 november 2010

The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ - Philip Pullman

In't kort:
Dit is een herwerking door Pullman van het leven van Jesus Christus. opvallend: in dit verhaal heeft Maria een tweeling gebaard: eerst Jesus, een sterke, gezonde jongen en iets later zijn zwakke, ziekelijke tweelingbroertje Christ.

Waar eerst Christ wordt gezien als de Messias (vooral door Maria) en wonderen verricht, werpt de sterkere Jesus zich steeds meer op als de verkondiger van het nieuwe Koninkrijk van God. Christ schrijft zijn wedervaren op, in opdracht van een engel. Jesus is duidelijk de man het woord en de nuchterheid, terwijl Christ denkt dat ze veel meer succes zullen hebben als er af en toe eens een wonder te beleven valt.

Mijn oordeel:
Interessant, al was het alleen maar omdat het het verhaal zeer behapbaar brengt. Er zitten ook wat humoristische knipoogjes in: de onbevlekte ontvangenis lijkt hier eerder op een sluwe zet van een kwieke dorpsjongen dan dat God zelve de afdaling naar de Aarde heeft gemaakt.

Het bijzondere is natuurlijk dat we eigenlijk met een tweeling zitten. Dit zorgt niet voor een Kaïn en Abel verhaal, al zijn de twee broers uiteraard wel verschillend. Het is hier meer een allegorie op de twee persoonlijkheden die men toch steeds in Jezus ziet: hij kan niet zo perfect geweest zijn als hij voorgesteld wordt. Christ mag hier dus de fouten maken. En Judas spelen.

In ieder geval vertelt dit verhaal het meer zoals het was: er was een soort rebels religieus figuur die mensen begeesterde met zijn toespraken. Om deze man niet te laten vergeten, wordt de waarheid door Christ nog kleurrijker voorgesteld en opgesmukt met onwaarschijnlijke wonderen. Zo start de mythe van Jezus zoals we die nu kennen. Maar eigenlijk was hij een gewone man zoals iedereen die tot mythologisch figuur is verworden.

En je hoeft niet eens zo heel erg tussen de lijnen te kunnen lezen om kritiek op de Kerk te zien. kritiek op de Kerk is altijd goed en nodig :-).

En op de achterflap staat netjes: "This is a story". Daar ben ik het helemaal mee eens.


Eindoordeel:
***1/2

Geen opmerkingen: